Bonton - Pravila Lijepog Ponašanja

(Literatura: Ilustrirani bonton & protokol, Djordje Zelmanovic, 1986 godina)

Zijevanje:
- Obavezno stavite ruku pred usta.
- Ruka pred usta se ne stavlja samo zato da bi se prikrilo zijevanje nego i iz obzira prema ostalima. Otvorena usta nikako ne pruzaju estetsku sliku, čak ni ako su zubi čisti i u redu. Zato, pokušajte da ovu radnju učinite automatskom i da je ni u kom slučaju ne zaboravite, pa čak ni ako ste sami u prostoriji.

Higijena:
- Već pomalo otrcana poslovica kaže da je čistoća pola zdravlja. Tačnost ove rečenice će potvrditi medicina, a to je i jedan od glavnih kodeksa lijepog ponašanja.
- Svakodnevno pranje od glave do pete, a po mogućnosti i češće kupanje, samo se po sebi razumije. Pritom, sapun ne štedite, posebno ako radite posao pri kojem se prljate.
- Za održavanje ruku nije dovoljno pranje jednom ili dvaput dnevno. Ruka je dio tijela, koji najčešće dolazi u dodir sa drugima (rukovanja, doticanje novca, kvaka, telefonskih slušalica i drugih predmeta koji obiluju bakterijama. Zbog toga pranje ruku prije svakog obroka, treba da bude pravilo.
- Pranje zuba je takodje obavezna svakodnevna njega. Večernje pranje je važnije od jutarnjeg, a mnogi ga često prsekoče. Ovdje se ne govori samo o estetici već o higijeni i zato doktori preporučuju pranje zuba poslije svakog obroka.

Riječnik učtivosti:
- Oprostite ili izvinite, biće riječi u stalnoj upotrebi ako nekoga slučajno gurnete, ako nekome stanete na nogu u gužvi ili ako prilazite nekome. Pri oslovljavanju nepoznatih ljudi to treba da bude uvodna riječ.
- Izvolite biće uzrečica ako nekome nesto dajete ili se nekome odazivate.
- Hvala je odgovor ako vam neko nešto pokloni, posudi, ako vas informiše ili učini bilo kakvu uslugu.
- Molim je odgovor u svim prilikama kad vam se neko obraća s oprostite ili izvolite ili vam se zahvaljuje.

Kratak katalog pristojnosti:
- Na ulici, javnim mjestima, a najmanje, naravno, kod kuće, nećete pljuvati po podu...
- Kucaćete uvijek kada ulazite u kancelariju, školski razred, hotelsku sobu i uopšte svuda gdje niste kod kuće...
- Ruke nikad nećete držati u džepovima dok razgovarate, a ni prilikom šetnje ili u društvu...
- Šešir ćete skinuti uvijek kad ulazite u zatvornu prostoriju. U željezničkim, autobuskim i aerodromskim čekaonicama i u predvorjima kina, šalterkim dvoranama pošta, banaka, u foajeima hotela ne morate skidati šešir.

Dobri komšijski odnosi:
- Sve ukućane iz kuće ili zgrade pozdravljaćete pri prolazu stubištem ili hodnikom kuće, čak i ako niste službeno predstavljeni. Nećete pogriješiti ako pozdravite i sve koje sretnete na zajedničkim terenima neke kuće ili zgrade, po istoj logici kao što ćete pozdravljati ljude u čekaonicama ili kupeima.
- Nastojte da ne ometate komšije glasnom muzikom ili televizijom, bukom po stubištu, lupanjem vratima automobila po noći i nastojte da im ne budete svaki trenutak na pragu, tražeći nešto od njih.
- Ako u stanu nešto slavite, unaprijed upozorite komšije (a naročito one ispod vas), s molbom da imaju razumijevanja.
- Sve stanare u kući ne morate upoznati, ali je red da se upoznate sa stanarima na istom spratu. To, naravno, ne znači da sa njima morate održavati češće kontakte.
- Ako u stanu držite pse ili mačke, nastojte da ne smetaju glasnim lajanjem ili mijaukanjem, a ni vi glasnim dozivanjem.
- Dobro proučite kućni red, i tamo sve to, jasno piše, i primjenjujte ga u praksi.

Na ulici:
- Hodajte desno i po trotoaru. I, kao što vozila pretiču ulijevo, usvojite i vi taj propis. Tako ćete izbjeći neugodne sudare i guranje. Ako do toga ipak dođe, pristojno se izvinite.
- Ako nosite štap ili kišobran, nemojte se njime razmahivati, da ne biste ozlijedili druge prolaznike. Ako hodate sa otvorenim kišobranom, nemojte da vam zaklanja vidik i pazite da drugima ne smeta.
- Pse vodite na sasvim kratkoj uzici, kako se remen ne bi pretvorio u neugodnu i opasnu preponu za ostale pješake.
- Na ulici se ne jede. Sa sladoledom, pečenim kestenjem, kokicama, bombonama i drugim sličnim specijalitetima, možete prekršiti pravilo, a za sve ostalo sačekajte da dođete kući.
- Otpatke nećete bacati po ulici, a isto tako ni stare autobuske karte i razne ulaznice.
- Ako nekom na ulici nešto padne, dići ćete tu stvar i dodat mu, umjesto da mu dovikujete "Ej, ispalo vam nešto!".
- U parkovima ili šetalištima, ako i ima slobodnog mjesta na klupama, najprije ćete upitati je li slobodno, ako na klupi već neko sjedi.

Hodanje udvoje:
- Ako prolazite ulicom u društvu nekog znanca, treba da imate na umu da je desna strana počasna strana. Tu stranu prepustićete u svakom slučaju ženama, a muškarcima ako su od vas stariji ili im na taj način želite iskazati poštovanje.
- Dami ćete uvijek ponuditi unutrašnju stranu, ako postoji opasnost od prskanja ili neke druge neprijatnosti.

Hodanje utroje:
- Raspored se mijenja ako se ulicom ide utroje. Ako dva muškarca idu s jednom ženom, ona dobija počasno mjesto u sredini. S lijeve strane joj je mlađi muškaracu u društvu, a s desne stariji.
- U društvu dviju žena muškarac dobija srednje mesto, a između tri muškarca najstariji i najugledniji dobija sredinu, a najmlađi lijevu stranu.
- Ali, počasno mjesto izmedju dvije žene osigurano je muškarcu samo dok ne padne kiša. U tom neugodnom slučaju, u sredinu dolazi starija žena, a kavaljer ima zadatak da s desne strane obe žene prekrije kišobranom, čak ako pritom i sam pokisne.

Hodanje u učetvoro:
- Učetvoro se ulicom ne hoda. Kordon od četiri čovjeka zakrči pločnik i ometa promet. Zato ćete društvo veće od tri člana podijeliti u dvije grupe. Naprijed će ići žene i stariji, a nazad muškarci i mlađi. Izuzetak su, naravno, djeca. Ona u svakom slučaju idu naprijed da budu na oku.

U restoranu (lokalu):
- U svaki lokal, muškarac ulazi prvi. U samom lokalu, pri ulazu, on će se kretati ispred žene. U lokal se ne ulazi sa zapaljenom cigaretom.
- Pri svlačenju ili oblačenju kaputa ženi može pomagati jedino muškarac koji je sa njom u društvu. Bilo da je riječ o pomoći garderobijera u garderobi, ili konobara ili šefa sale u lokalu, ta pažnja se odbija, jer ona je isključivo domen muškarca koji se nalazi u njenom društvu.
- Izbor stola u lokalu je stvar muškarca. Ako traži mjesto za dvije osobe, neće zauzimati sto za šest osoba. Ako slobodnog mjesta nema, pravila pristojnosti ne isključuju sjedanje za tuđi sto sa slobodnim mjestima. U tom slučaju se najprije šef sale zamoli da pronađe slobodno mjesto, a zatim se sjeda za sto uz pozdrav "Dobar dan" ili "Dobro veče".
- Pri zauzimanju mjesta, pogodnije i udobnije mjesto pripada ženi. Muškarac neće sjesti dok žena nije sjela, a izvlačenjem stolice, on ili konobar joj pomaže da lakše sjedne. Kad je žena zauzela mjesto, sjeda i muškarac.
- Pri izboru jela žena ima prednost. Ako je na stolu samo jedan jelovnik, ona bira prva i čeka da izabere i njen pratilac. Naručuje i kontaktira s konobarom samo muškarac. Vinska karta je isključivo u nadležnosti muškarca.
Muškarac će ženu upitati šta želi, a ako mu ona prepušta izbor, on neće birati najjednostavnija i najjeftinija jela i pića. Ako ona ipah zahtijeva neko jednostavno jelo, neće ni on naručivati pečenu ćurku ili fazana. Ako, pak, ona odabere ovakva jela, ni on se neće zadovoljiti nekim sendvičem koji bi se mogao shvatiti kao tiha demonstracija ili nijemo prekoravanje.
Ako vem je neko jelo sa jelovnika nepoznato, postoje tri mogućnosti:
a. možete naručiti neko jelo za koje znate šta je;
b. možete ići na sreću i naručiti nepoznato jelo, ali tada nemate pravo prigovarati konobaru ako vam se jelo ne svidja;
c. možete pitati konobara o sadržini jela, bez ikakvog ustručavanja.
- Prema osoblju lokala budite odmjereni i pristojni. Ne vičite "Konobar, jelovnik" ili "Konobar, račun", tako da se cijeli lokal ori. Posve će vas jasno shvatiti ako diskretnim pokretom ruke date znak da priđe stolu i ako tiho saopštite želju, bez vike i zapovjednog tona. Ako su primjedbe o nedostatcima na stolu opravdane, saopštite to mirno konobaru, a što se tiče kvaliteta hrane, tu konobari nemaju nikakvu odgovornost. Za to se obratite šefu sale ili poslovođi lokala.
- Piće bira jedino muškarac. Prije svoje odluke on se može posavjetovati sa ženom, ali konačna odluka je njegova. I briga za piće za vrijeme jela je njegova briga. Ako konobar, čija je to dužnost, zakaže, jedino on toči piće, puneći najprije tuđe čaše za stolom, a svoju na kraju. Kod prve čaše se može se nazdraviti sa "živjeli" ili "nazdravlje", kucanje na javnom mjestu nikako nije po pravilu.
- Svako uljepšavanje, čišćenje, popravljanje garderobe u lokalu je u suprotnosti svim pravilima. Ogledala koja se nalaze u lokalu služe isključivo kao ukras, a nisu predviđena za popravljanje frizure, šminkanje ili za popravljanje kravate. Za te svrhe treba da posluži ogledalo u garderobi ili nusprostorijama.
- S jelom za stolom započinje žena ili starija osoba. Prilikom serviranja treba sačekati da joj jelo bude stavljeno na tanjir i da ona počne jesti. Prilikom završetka obroka prvo žena odlaže salvetu, kao znak da je završila s jelom. Nepristojno je ako njen partner za stolom pripali cigaretu dok ona još nije gotova.
- Novine se u restoranu ni za vrijeme jela ni poslije u društvu ne čitaju!
- Razgovori u javnim lokalima se vode tiho. Nikoga ne zanima to šta vi pričate, a ni vas vjerovatno ne zanima o čemu se vodi riječ za susjednim stolom. Pri tome obratite pažnju da osobe o kojima govorie ne imenujete - vaš razgovor može biti diskretne ili poslovne naravi, i vjerovatno ne želite da pomoću treće osobe dospije do onoga o kome pričate, uz opasnost da vaše riječi stignu u iskrivljenom i netačnom obliku.
- Ragovori s nepoznatom osobom za istim stolom nisu zabranjeni i možete se upustiti u razgovor bez upoznavanja. Tek ako su se u toku razgovora jave zajednički interesi ili simpatije, možete se predstaviti, a ako vam je stalo i do daljnjeg poznanstva, možete izmijeniti adrese ili podsjetnice.
- Na satanke koje ste dogovorili u restoranima ili kafićima, budite tačni, naročito ako je riječ o ženama. Ništa nije neugodnije za ženu nego ući u pun lokal i uzalud tragati za nekim ko treba da je čeka. U takvim situacijama lako dolazi do neugodnih nesporazuma koje možete izbjeći ako dođete u lokal nekoliko minuta ranije i izaberete sto u blizini ulaza, gdje će vas lako vidjeti.
- Žene mogu same posjećivati svaki bolji restoran i kafić. Ako ne nađu slobodan sto, preporučuje se da potraže mjesto kod stola gdje već sjedi žena, ili bračni par. Ako im nije stalo do avantura - neka ne sjedaju za sto gdje sjedi sam muškarac.
- Znance koji se već nalaze u lokalu pozdravićemo samo u prolazu. Bilo bi netaktično prići pravo stolu, čak ako je riječ o dobrim znancima i prijateljima, jer ih mi možemo ometati ako su u društvu sa nekim ili ako nekoga očekuju.
- Ako posjećujete lokal sa većim društvom, bilo bi dobro da sto prije rezervišete. To će vam uštediti napor i neugodnosti da se lijepo zamišljeno veče završi traganjem za mjestom ili da izlazak u određeni lokal propadne zbog gužve.
- Prodavačice cvijeća obraćaju se u restoranima ili kafićima u pravilu muškarcima, koji se pri takvim ponudama redovno kolebaju između kavaljerstva i pristojne suzdržljivosti od rasipanja novca. U takvim slučajevima je najbolje da žena kaže "hvala" prije nego što je odluka pala. Na taj način je partner u društvu oslobođen obaveze, što ne znači, da ako mu je naročito stalo, cvijeće neće kupiti.
- Plaćanje je po pravilu dužnost muškarca. On će zatražiti račun i isplatiti ga bez ikakvih primjedbi na cijene ako one odgovaraju uslugama koje su tražene. Moguće je i odstupanje od pravila. Naime, i žena može učestvovati u plaćanju računa. Ali u tom slučaju, da bi se izbjegla ceremonija plaćanja, dobro bi bilo da muškarac plati zajednički račun, a da se poslije, ako je moguće u lokalu, podijeli trošak.
- Prilikom izlaska iz lokala redoslijed je drugačiji: žena ide naprijed, a muškarac za njom.

Pokloni:
- Novac se po pravilu nikada ne poklanja. Novčani prilog može biti nagrada, honorar, napojnica, nadoknada, ali poklon nikako. Onaj ko daruje novac u stvari demonstrira da iz puke indiferentnosti žali čak i vrijeme i napor da nešto odabere i kupi.
- Ipak, kao i svako, i ovo pravilo ima izuzetak. Novac ćete pokloniti nekome kome je u nesreći taj novac potreban, a na taj način mu možete pomoći, i ako dotični to tako i shvati.
- U najužem krugu porodice, novac možete pokloniti mladim članovima, djacima ili studentima, za dobar uspjeh u školi ili za rođendan, mladićima prilikom odlaska u vojsku ili posjeta za vrijeme dopusta.
- Ako je riječ o proslavi nekog dogadjaja, uz novac koji predajete u omotnici stavićete i čestitku.

Kad se poklanja:
- Prije svega, Nova godina ili božićni praznici su sveopšti, priznati i najmasovniji povod za poklanjanje.
- Zatim, tu su, lični praznici: rodjendani, godišnjice, svadbe, posjete novorodjenčetu. Dobro svjedočanstvo, matura, diploma i doktorat su takođe događaji koji se mogu obilježiti poklonima.
- Posjeta prijateljima, dolazak u goste, posjete bolesniku su povodi za poklanjanje.
- Malim darovima možete izraziti svoju zahvalnost i doktoru koji vas je liječio, bolničarki koja vas je njegovala, nastavniku u školi, sekretarici ili službenici koja vam je iz dana u dan pomagala u nekom poslu.
- Naravno, povoda za poklanjanje ima bezbroj, a vi treba sami da procjenite kada ćete nekome nešto pokloniti.

Kome kakvo cvijeće:
- Cvijeće, slatkiši, knjige, cigarete i pića su najstandardniji pokloni koji se daruju u svakoj prilici članovima porodice ili prijateljima i znancima u raznim prilikama.
- Medjutim, kada je u pitanju poklanjanje cvijeća, treba biti oprezan kada, kome i u kakvoj prilici se poklanja određena vrsta cvijeća, jer cvijeće može imati i neko dublje značenje. Nekada su crvena ruža ili karanfil simbolično izražavali ljubav, a svijetloplavi spomenak, vjernost. Međutim, danas se to ne uzima toliko strogo.
- Ljiljani, hrizanteme i hortenzije se smatraju "mrtvačkim" cvijećem i ne poklanjaju se, a iljubičasto cvijeće se smatra izrazom žalosti. Pored ruža i karanfila, najčešće se poklanjaju tulipani, gladiole, gerberi, rezano cvijeće na dugoj peteljci. Buketi od miješanog poljskog cvijeća su takođe prikladni pokloni, a sitno cvijeće, ljubičice, visibabe, neveni, poklanjaju se uglavnom bez posebnih razloga.
- Cvijeće se poklanja ženama u svim prilikama. Medjutim, cvijeće se može pokloniti i muškarcima u slučaju bolesti.

Za stolom (šta kako s čim?):
- Rukom se jede: hljeb, sendvic, zemicka, kolaci od brasna (makovnjaca), rak, jastog, suvi kolaci, ustipci, kukuruz, pojedine vrste voca, masline.
- Velikom kasikom: supa, pojedine vrste variva.
- Malom kasikom: kafa, kiselo mlijeko, jogurt, kuvano jaje, kompoti, puding, sladoled, kreme, maline, kupine, sumske jagode.
- Viljuskom: salata, varivo, makarone, spagete, krompir, dinstano meso, paprikas, riba, pite, burek, strudle, palacinke.
- Malom viljuskom: predjela, kajgana, jaja na oko, strudla, torta, poslastice, kolaci.
- Nožem: se ne jede nijedno jelo. Nož služi kao pomoć viljuški pri usitnjavanj nekog jela, ali nožem se ni jedno jelo ne prinosi ustima. Nož se, takođe, ne koristi ni rezanje ili usitnjavanje salate, ribe i niza drugih jela.

Kad (i gdje) se ne puši:
- U bolesnickoj sobi, na pogrebu, groblju, u liftu, u djecijoj sobi, za vrijeme plesa, pored zapaljivih materijala ,u sumi, pored osobe koja se odvikava od pusenja.

Osnove (pušačke) pristojnosti:
- Trebali biste prije nego što upalite cigaretu, učtivo zatražiti dopuštenje od onih u čijem se društvu nalazite.
- Pošto zapalite cigaretu, nikako ne duvajte dim drugima u lice. Pepeo istresajte isključivo u pepeljaru, nikako na pod, u tanjir ili vazu. Svakako se pobrinite da opušak do kraja ugasite kako ne bi proizvodio neugodan dim i miris.
- Cigarete se nude iz uredne i čiste kutije.
- Cigarete najprije nudite ženama, a zatim po redoslijedu starosti ostalim članovima društva. Ponuđene cigarete se ne biraju, a uzima se ona koja se prva dotakne.
- Muškarci pripaljuju cigaretu ženi u društvu čim vide da je ona uzima. Dobro će napraviti ako pri tom ustanu i ne drže vlastitu cigaretu u ustima. Mlađi će prema starijima u društvu postupiti na isti način.
- Cigarete se po pravilu pripaljuju samo šibicom ili upaljačem, nikako svojom cigaretom.

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<