Logički testovi

(Testirajte svoje vijuge...)

Zadatak 1:

- Jedan stari čovek je na samrti. On ima dva sina i nešto malo imanja. Svaki sin ima samo jednog konja. Stari leži u krevetu, a sinovi se skupili oko njega i slušaju očevo predavanje:

"Sinovi moji, ja sam na samrti pa bih hteo da se dogovorimo o ovom imanju. Ovo malo imanja nije da se deli na pola. Celo imanje bi trebalo da pripadne onom ko ima sporijeg konja, a onaj ko ima bržeg konja ne treba ništa dobiti jer njegov konj može dovoljno zaraditi za njegovog gazdu."

- I tako sinovi na konjima i na startnoj liniji. Komšija da znak za početak trke, ali ni jedan sin nije krenuo zato što svaki sin hoce da njegov konj bude sporiji i da dobije očevo imanje. Misle se oni kako da reše ovaj problem i smisle da odu kod poznatog filozofa toga vremena i da od njega poslušaju savet. Tako oni odu kod filozofa. Filozof im, nakon što ih sasluša reče šta bi oni trebali da učine, kako da počnu i da završe trku a da se spor reši ne menjajući osnovno pravilo da onaj koji ima bržeg konja ne treba nista dobiti...

Šta im je filozof rekao kako da započnu i završe trku?
REŠENJE JE OVDE (stani mišem na ovaj tekst)

Zadatak 2: Princezine ruže

- Princeza je odlučila da svojim udvaračima maksimalno zakomplikuje posao pa im je postavila sledeći problem:

"Ako prvom dam polovinu ruža i još jednu ružu, a drugom polovinu preostalih i još jednu ružu, a preostale podelim na pola i jednu polovinu i još tri ruže dam trećem udvaraču ostaću bez ruža. Udaću se za onog ko pogodi koliko sada imam ruža!"REŠENJE JE OVDE (stani mišem na ovaj tekst)

Zadatak 3:

- Tri prijatelja su iznajmila hotelsku sobu i platili po 10 dolara svaki. Soba je kostala 25 dolara umesto 30 tako da je vlasnik hotela poslao radnika da vrati momcima 5 dolara. Svaki od prijatelja je uzeo po 1 dolar i dali su radniku 2 dolara za njegovu uslugu.
- Sto znaci: Svaki od prijatelja je dao po 9 dolara za sobu, sto je ukupno 27 dolara, a radniku su dali 2 dolara.

Pitanje je: Sta se desilo sa jos jednim dolarom koga nema?REŠENJE JE OVDE (stani mišem na ovaj tekst)

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<