Minerali

(Izvor: www.vasezdravlje.com)

Zašto nam trebaju minerali?
Važnost vitamina u očuvanju zdravlja dobro je poznata. Oni, medjutim, nisu dovoljni jer sve enzimatske aktivnosti u organizmu uključuju i minerale. Minerali su potrebni za očuvanje osjetljive ionske ravnoteže stanične tekućine, izgradnju koštanog tkiva i krvnih ćelija, elektrokemijsku aktivnost u nervnim ćelijama i regulaciju tonusa mišića.
Vitamini su organski spojevi koji sadrže ugljik. A naše tijelo treba i anorganske elemente koji se dijele u dvije skupine: minerale, tj. elemente koje trebamo u količinama većim od 100 mg na dan (npr. kalcij) i elemente u tragovima čija je dnevna potreba manja od navedene (npr. cink). Količinu minerala i elemenata u tragovima koje unosimo hranom, medju ostalim, uzrokuju raznovrsni uslovi kao što su sastav zemlje za uzgoj hrane, kisele kiše, način obrade namjernica, geografsko područje na kojem živimo i dr.
Nedostatak minerala i elemenata u tragovima češća je pojava od nedostatka vitamina, a ponajviše su izloženi osobe na niskokaloričnim dijetama, starije osobe, trudnice, vegetarijanci i osobe s hroničnim bolestima koje uzimaju mnogo lijekova.

Neki od najvažnijih minerala su:
kalcij (RDA* = 1.200 mg): Preporučuje se kod osteoporoze, alergija, palpitacija srca, predmenstrualnog sindroma, menstrualnih grčeva, problema u klimakteriju...
magnezij (RDA* = 350 mg): Preporučuje se kod stresa i napetosti, grčeva mišića, opstipacije te za zaštitu srca i krvih žila.
željezo (RDA* = 15 mg): Preporučuje se kod anemije, umora, menstrualnih problema, kolitisa...
(*RDA - recommended daily dosage = preporučena dnevna doza)

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<