Nebeska udica

(Objašnjenja koja su Slovenački distributeri odštampali uz karte za prikazivanje filma Ljubiše Samardžića "Nebeska udica")

1. Mamu im jebem - fraza koja se cesto upotrebljava i koja u savremenom srpskom jeziku nema samo dvojno ili trojno, vec bezbroj znacenja. S njom izrazavamo: BES (primer - Prokleta govna, mamu im jebem! ), RADOST (primer - Pa gde si, bre, mamu ti jebem, sto godina te nisam video!?), CUDENJE (E, pa kakvo je to dubre, mamu mu jebem!)...

2. Sta, dosta kurac? - fraza koja oznacava neslaganje sa sagovornikom. U savremenom srpskom jeziku upotreba ove reci obicno znaci negaciju, npr. HOCU KURAC znaci NECU.

3. Pa, pusi se vise! - Rec je o frazi koja, po statistickim podacima, odrazava misljenje prosecnog Srbina o opstem stanju u drzavi u poredenju sa stanjem od pre nekoliko godina. Pritom, rec PUSENJE ne znaci uzivanje u duvanskom dimu.

4. Srbin do jaja - 100 posto Srbin.

5. Jebote! - Rec koja se cesto upotrebljava u savremenom srpskom jeziku a ipak nema neko konkretno znacenje (kao i rec BRE). Iako je nastala iz reci koja opisuje polno opstenje, uglavnom s tim nema nikakve veze. Primer: ako vam u gradskom prevozu saputnik kaze "U, jebote, pun autobus", to ne znaci da vam predlaze grupni seks sa putnicima, on samo izrazava cudenje zbog guzve u autobusu.

6. Zabole me(ne) dupe - Bas me briga.

7. Ma, jedi bre govna - Briga me.

8. Joj, picka ti materina! - Legenda medu kletvama i psovkama, majka svih kletvi, zapravo deo folklora.

9. A sad se kurcite... - Za glagol KURCITI SE nazalost ne postoji adekvatna zamena u slovenackom jeziku. O cemu se tu radi najbolje objasnjenje je ovaj vic. Elem, lete avionom Mujo i papagaj. Dolazi stjuardesa i pita ih sta zele da popiju. - Viski, kaze Mujo. - Kakav viski, vikne stjuardesa, jeste li vi normalni, zar ne znate da je rat! Budite srecni sto ste uopste u avionu! - Okej, onda mi donesi sok - kaze Mujo. - A vi? - pita stjuardesa papagaja. - Ma sta mi se tu izmotavas, picka ti materina! Brzo donesi jedan viski s ledom - viknu papagaj. Stjuardesa otrci do pilota, pozali mu se na cudne putnike, on kaze da im ovaj put da to sto su trazili a ako nastave da je maltretiraju - on ce da sredi stvar. Stevka im odnese pice - viski za papagaja, sok za Muju. Muja besan zove devojku: - Sta se izmotavas, pizda ti materina, papagaju viski a meni sok! Brzo donesi i meni jedan viski, jebem ti mater! Stjuardesa otrci do pilota, kaze sta se desilo, ovaj otvori vrata i izbaci Muju i papagaja iz aviona. Dok padaju, papagaj pita Muju: - Je li Mujo, jel ti znas da letis? - Ne, rece Muja. - Pa sto se onda kurcis?

10. Ako slucajno ne zaluta neka bomba i posalje nas u picku materinu - Potpuno je jasno sta ove reci znace. Zapravo, nije jasno zasto se naslo u ovom uputstvu.

11. Ode sve u picku materinu! - Isto kao broj 10, samo sto se ovde radi o tuznoj konstataciji, za razliku od prethodne recenice koja izrazava optimizam.

12. Nemoj da kenjas - Ne lupetaj!

13. Cuti i kenjaj - Radi sta hoces, samo cuti.

14. Nemoj da psujes, picka ti materina - Ovim recima sagovorniku jasno stavljamo do znanja da ne zelimo da se raspravljamo i spustamo na njegov ulicni nivo.

15. Koji ti je, bre, kurac? - Sta se desava?

16. Ja pogledam levo, kad ono tresnja rodila u picku materinu! - Cetvrti stepen poredenja. Postoji samo u srpskom jeziku. Primer: lep - lepsi - najlepsi - lep u picku materinu, sto znaci lepsi od najlepseg.

17. Sta je bre, picka ti materina, matori? - Sta vas muci, gospodine?

18. Ali sam celog zivota imao muda! - Ovo ce sigurno razumeti oni koji redovno prate sednice naseg parlamenta (misli se na slovenacki parlament).

19. Nema frke, burazeru! - Sinonim za NEMA PROBLEMA, prve reci koje stranci nauce kad dodu u Srbiju.

20. Ubedio sam bolide da rade - Ovo smo izabrali kao ilustraciju odnosa savremene srpske mladezi prema radu. Rec BOLID je krasan primer cetvrtog stepena za vredanje sagovornika: KRETEN, DEBIL, IDIOT, BOLID. Ako bi stepen tuposti uporedivali sa brzinom, IDIOTA mozemo da uporedujemo sa Ficom dok je BOLID vec na nivou Formule 1.

21. Baba je riknula! - Skracenica za: S velikom tugom vas obavestavamo da je stara gospoda preminula posle duge i teske bolesti.

22. Koji je tebi kurac, kretenu pijani? - Dobar dan komsija, kako ste?

23. Ajde dodi, pun mi te je vise kurac... - Draga tasta, ocekujemo Vas s nestrpljenjem i veseljem.

24. A i napusis mi se kurcine - Znate vec... Ocigledno je u pitanju nekakav lajt motiv - crvena nit filma.

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<