Odvikavanje od pušenja

(Kako ostaviti cigarete?)

Savjeti za ostavljanje pušenja:

- Kao sto se navika pušenja stiče postepeno, tako je i odvikavanje od pušenja proces u kojem pušač postepeno stiče nove navike i uči kako opstati kao nepušač.

- Napuštanje pušenja često znači i napuštanje pušačkog društva i prijatelja što još više otežava odvikavanje i stvara dilemu pušača.

- Što se tiče odluke o prestanku pušenja, ona mora biti čvrsta, dobro utemeljena, a u procesu odvikavanja uz odredjene programe veliku pomoć pušaču mogu pružiti porodica, prijatelji ili kolege s kojima dijeli životni radni prostor, dakako ako sami nisu pušači.

- Pušač koji želi prekinuti pušenje obično to pokušava učiniti na jedan od slijedeća tri načina:

1. pušenjem većeg broja cigareta uzastopce, kako bi se razvilo gadjenje prema pušenju (može biti opasno čak i za pušače koji se osjećaju zdravima. Može uzrokovati zastoj rada srca i disanja, te poslije takve kure odvikavanja počinje se pušiti još veći broj cigareta nego prije)

2. postupnim smanjivanjem broja cigareta na dan (ne bas djelotvorno jer se tokom dugog razdoblja smanjivanjem broja cigareta samo produžuje agonija pušača)

3. napuštanjem pušenja odjednom (obično je najdjelotvorniji postupak)

Treba naglasiti da se tokom odvikavanja od pušenja ne preporučuje uzimati alkoholna pića koja otkupljuju volju. Onima koji se nikako ne mogu odreci pušenja preporučuje se slijedeće:

1. smanjiti broj popušenih cigareta

2. manje uvlačiti duvanski dim

3. odbaciti bar trećinu cigarete

4. izvaditi cigaretu iz usta između dva dima

5. pušiti cigarete s manjim sadržajem nikotina i katrana

Medjutim, valja istaknuti da ne postoje "zdrave cigarete" niti neopasno pušenje i da prestanak pušenja donosi niz zdravstvenih, emocionalnih, društvenih, financijskih i drugih prednosti...

Smanjivanje čestih pratećih efekata ostavljanja pušenja

(Izvor: Crnogorsko društvo za borbu protiv raka: www.cdpr.cg.yu)

Pušenje treba prekinuti odjednom i potpuno:
Na duge staze to je najlakša, najbrža i najmanje skupa tehnika prestanka pušenja. Danas na svijetu postoje milioni bivših pušača koji su ostavili cigarete i skoro svi su tako prekinuli.

Napišite sebi ljubavno pismo gde navodite svoje razloge za ostavljanje pušenja:
Osobina našeg uma je da brzo zaboravlja razloge koji nas nagone da prestanemo sa pušenjem. Stoga, odvojte sada vrijeme da sebi napišete ljubavno pismo koji će vas podsećati na sve razloge koje ostavljanje pušenja čine vrijednim. Pismo nosite sa sobom i često čitajte.

Bacite sve cigarete koje imate i sve što vas podsjeća da ste bili pušač:
Recite članovima porodice i prijateljima da počinjete život bez duvana. Posvetite se potpuno svom ozdravljenju.

Ne odlažite prestanak pušenja:
Prestanite da pušite odredjenog dana u vreme koje ste odredili za to. Ne odlažite to za sljedeću godinu, sledeći mjesec, nedelju pa čak ni za sjutra. Koncentrišite se na vreme od budjenja do odlaska na spavanje.

Mi smo ono što mislimo da jesmo! Mislite pozitivno!:
Naš stav je veoma važan jer mi smo ono što mislimo da jesmo! Ako dozvolimo sebi negativne misli poput onih "teško je prekinuti pušenje" ili "lišavam se cigarete" napravićemo da se osjećamo loše. Ako svoj um navedemo da pozitivno mislimo o svom oslobadjanju od zla i ozdravljenju kao o nečemu veličanstvenom i divnom, te da sebi ovim činimo značajnu uslugu osetićemo da nam raste samopoštovanje.

Budite ponosni na sebe što više ne pušite!:
Ne očekujte od drugih pohvale kojima podižete svoje samopoštovanje niti se oslanjajte na njih da će dati podršku vašoj želji da se oslobodite! Verujte u sebe!

Glavobolja i vrtoglavica simptomi su posledica hipoglikemije, pijte sokove!:
Simptomi kakvi su glavobolja, nemogućnost koncentracije, vrtoglavica i pogrešna konfuzna, orjentacija u vremenu rezultat je pada šećera u krvi koji se javlja posle prekidanja pušenja. Pomozite svom tijelu da se prilagodi novoj situaciji uz izbijegavanja proizvoda bijelog šećera i uzimanja nešto hrane (tijelesnog goriva) najmanje svaka tri sata. Ne dozvolite da ogladnite već imajte nešto hrane uz sebe. Najpogodniji su šećeri iz voća i voćnih sokova.

Sagledajte situacije koje izazivaju žudnju za duvanom i u početku ih izbegavajte:
Budite svesni da će mnoge rutinske situacije biti okidač "žudnje za nikotinom". Uobičajeno je da se žudnja javi: posle obroka, za vrijeme telefoniranja, vožnje, pića, čitanja, pijenja kafe ili alkoholnih pića, sedenja u kafani ili kafiću, druženja sa prijateljima pušačima ili čak za vrijeme igranja karata! Pokušajte da se bavite uobičajenim stvarima tokom prekidanja pušenja. Ako izgleda da je trenutna situacija jak stimulus za pušenjem prekinite je na kratko i vratite joj se kasnije. Nemojte da mislite da ćete je se odreći zauvijek. Sve što ste radili kao pušač naučićete da radite jednako dobro ako ne i bolje sada kao bivši pušač.

Pijte dosta voćnih sokova i vode prva tri dana:
Oni ne samo da ispiraju nikotin iz tijela već i pomažu da se održi nivo šećera u krvi. Podelite telesnu težinu sa dva, broj koji ste dobili predstavlja broj potrebnih dnevnih porcija tečnosti koje vaše tijelo traži za oporavak i ispiranje.

Uzimajte voće i povrće a izostavite slatkiše i kolače:
Da biste izbijegli uvećavanje tijelesne težine uzimajte voće i povrće a izostavite slatkiše i kolače. Neka celer i šargarepa budu kratkotrajna zamijena za cigarete. Pušenje je dugo bilo znak za vaše tijelo da je kraj obroka, morate naći novi.

Osmislite neki program redovnog vježbanja:
Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti dobijanja težine osmislite neki program redovnog viježbanja. Ako niste bili fizički aktivni svakodnevno konsultujte se sa svojim ljekarom o programu vježbi koji je za vas odgovarajući.

Pušenje ne rešava probleme!:
Ako naidju problemi dok ostavljate pušenje (na primjer: malodušnost, jaki nagon za pušenjem, talas uznemirenosti, bolest u porodici, finansijski problemi) zapamtite PUŠENJE NIJE RIJEŠENJE! Pušenje će samo zakomplikovati početnu situaciju jer stvara novu neprijatnu situaciju: potpuno vraćanje duvanu.

Budite pošteni!:
Vidite sebe kao zavisnika od nikotina jer to svakako jeste čim pušite! Samo jedan dim i odmah ili vrlo brzo vraćate se duvanu na prethodni nivo nikotina u krvi ili čak viši. Ne gledajte to kao “samo jedan dim” gledajte kao na potpuni poraz i ponovo postajete pušač.

Ne razmišljajte kako strašno želite cigaretu!:
Vi ne žudite za cigaretom samom kako ni zavisnik od heroina ne traži iglu. Cigareta i špric i igla su samo načini na koji supstance koje izazivaju zavisnost (droge) ulaze u tijelo. Vi zapravo žudite za svojom drogom.

Kupite sebi nešto što volite, uštedeli ste!:
Uštedite novac koji obično trošite na kupovinu cigareta i kupite sebi nešto što stvarno želite posle nedelju dana ili mjesec. Štedite godinu dana i moćićete sebi priuštiti putovanje koje odavno želite!

Radite vježbe dubokog disanja:
Dišite sporo i duboko kada osjetite žudnju za cigaretom čitavim plućima dok svoj um oslobadjate iskušenja.

Zamislite suočavanje sa teškim izazovom:
Zamislite izazov ( situaciju koja izaziva stalni stres, ugodnu zabavu, problem gojenja, dosadu, udes, ozbiljnu bolest, smrt nekoga do koga vam je stalo, sahranu, finansijske probleme, kraj veze, piće, duže vrijemena u društvu pušača) i zamislite sebe kako uspiješno odolevate izazovu. Kakva pobjeda!

Počinjete novi život!:
Uzdignite se iznad svoje ukorenjene pušačke rutine i počnite novi život. Angažujte se u aktivnostima koje zahtijevaju više od jednog sata da se završe i predstavljaju izazov za vaše oporavljeno tijelo.

Jedna cigareta - 100% poraz!:
Razmislite malo kako biste se osjećali da se vratite na stari nivo korišćenja cigarete. Ostavljanje pušena je jedan od retkih poslova gde uspijeh od 99% znači poraz od 100%. Uslov je jednostavno sve ili ništa. Ako zaista odlučte da zapalite molimo vas da obećate sebi da prvo dodjete na sastanak grupe i dozvolite joj da vam da podršku. Izgleda kao šamar u lice kada je član grupe dovoljno čvrst da se pojavi pred grupom kada se vrati pušenju a nije bio u stanju da odoli iskušenju u krizi. Kako da razumemo i podržimo pušača? Nikako!

ZAPAMTITE!:
Zapamtite da su samo dva dobra razloga da zapalite cigaretu kada jednom ostavite. Odlučili ste da se vratite na stari nivo korišćenja cigareta dok vas to ne učini invalidom i najzad ubije ili ste shvatili da stvarno uživate u rastanku sa cigaretom i da ste odlučili da opet uživate u ostavljanju cigareta zauvijek. Ako se na vas ne odnosi ni jedno:
NIKAD NE TRAŽITE SAMO JOŠ JEDAN DIM!

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<