Opadanje kose

(Izvor: www.vasezdravlje.com)

Gubitak kose:
- Kada govorimo o kosi, valja znati da svaka osoba ima oko 100.000 vlasi.
- Faze u uobičajenom ciklusu rasta kose su:
1. Anagena faza (faza rasta) koja traje od dvije do pet godina, i tijekom koje kosa prosječno raste jedan do 1,5 cm mjesečno.
2. Katagena faza (faza mirovanja) traje samo dvije sedmice. To je tzv. tranzitorna ili prijelazna faza kada korijen prestaje s funkcijom i prestaje rast kose.
3. Telogena faza (faza ispadanja) traje do tri mjeseca. Mrtve vlasi obično ispadaju češljanjem.
- Kod pojave pretjerana ispadanja kose obično se skraćuje anagena faza, a telogena postaje duža.

Zašto opada kosa:
- Opadanje kose ponekad se dešava zbog upalnih žarišta u organizmu, kao što su, na primer, bolesni zubi, hronične upale sinusa, krajnika, jajnika... U tim slučajevima često je ograničeno kružno ispadanje kose, alopecija areata. Ako te promene zahvate celo vlasište, reč je o potpunoj alopeciji areati. Ti uzroci nisu još sasvim jasni i ispitani.
- Mnogi ljudi (i muškarci i žene) svakog jutra panično broje otpale vlasi na jastuku. Mnogo je razloga zbog kojih ispada kosa - od gena do bolesti i stresa. Ako na jastuku ili češlju opazite desetak ispalih vlasi ili ako kosa nešto jače opada u proleće i jesen, nema razloga za paniku jer je to sasvim normalna pojava. No, ako je broj ispalih vlasi veći od 100 i to traje mesecima, tada treba zatražiti pomoć dermatologa.
- Uzroci opadanja kose mogu da budu različiti spoljni ili unutrašnji faktori. Spoljni, koji najčešće oštećuju kosu, povrede su vlasišta, dugotrajni mehanički pritisak na vlasište zbog prečvrstog uvijanja kose ili stezanja pletenica ili nervoznog čupkanja kose (trihomanija). Osim toga, kosa može da bude oštećena i hemikalijama. Ravnomerno opadanje kose na celom vlasištu često prouzrokuju hormonalni poremećaji. Kao što su pojačani ili smanjeni rad štitne žlezde, na primer. A pod uticajem hormona kosa može da ispada jače posle porodjaja, pobačaja i u klimaksu. Dakle, nisu u opasnosti samo muškarci.
- Mušku ćelavost (visoko čelo) ili gubitak kose na vrhu temena, prouzrokuju nasledni faktori i muški polni hormon. Ćelavi muškarci imaju veći nivo tog hormona.
- Kosa ispada i posle akutnih zaraznih bolesti propraćenih visokom temperaturom (šarlah, tifus, grip), kao i kod hroničnih bolesti (maligne bolesti, TBC), ali i zbog anemije prouzrokovane manjkom gvožđa ili posle naglih i strogih dijeta. Javlja se i prilikom uzimanja različitih lekova za lečenje malignih bolesti (citostatici) ili za sprečavanje zgrušavanja krvi (antikoagulansi). Ne treba zaboraviti ni stres, koji je čest uzročnik ispadanja kose.
- Dakle, uzroci ispadanja kose mogu biti brojni i složeni, pa je zato neophodna pomoć dermatologa.

Naučna istraživanja:
- Japanski naučnici su otkrili dva gena koji utiču na ćelavost muškaraca, objavila je kompanija koja je učestvovala u istraživanju. Istraživači dodaju da je to otkriće korak napred prema lečenju problema sa kojim su suočeni milioni muškaraca.
- Kompanija "Lajon korp" otkrila je, u saradnji sa stručnjacima sa univerziteta u Tokušimi, dva tipa gena povezana sa rastom i gubitkom kose. Reč je o koštanom morfogenetskom proteinu koji učestvuje u stvaranju kostiju i efrinu koji podstiče izgradnju krvnih sudova. Istraživači su ih otkrili genetskom analizom ćelija koje su izolovali iz temena. Naučnici su otkrili i da biljni sastojak 6-benzil aminopurin doprinosi obnovi tih gena i podstiče rast kose.
- Iz firme poručuju da ne mogu da procene kada će da razviju proizvod protiv ćelavosti koji bi bio zasnovan na ovom otkriću, jer su istraživanja tek u početnoj fazi.

Praktično rješenje:
Naravno, može se dogoditi da spadate u red muškaraca koji nemaju problem sa gubitkom kose i koji u svemu, pa i u tome, vide praktičnu stranu: nema više muke oko toga da li vam je kosa prljava ili masna, nema više friziranja i sušenja kose. Brijač u ruke i završite sa svim tim problemima. Trend muškaraca sa obrijanom glavom nikada neće izaći iz mode, posebno ako time želite da naglasite svoju muževnu konstituciju.

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<