Vitamini

(Izvor: www.vasezdravlje.com)

Vitamini:
- Vitamini su neophodni u raznim metaboličkim funkcijama organizma. Većinu ne možemo sintetizirati sami pa ih je potrebno u dovoljnoj količini unijeti putem hrane i vitaminskih dodataka. Proljeće i ljeto koji donose obilje svježeg povrća i voća pravo su vrijeme da popunimo svoje vitaminske zalihe.
- Kao i cijelo tijelo, tako i kožu hranimo prvenstveno "iznutra". Kao nadopuna svakodnevnoj prehrani, na tržištu postoje i oralni (uzimaju se na usta) oblici gotovih proizvoda, koji sadrže kombinacije upravo onih vitamina koji su i najvažniji u prehrani kože. Najčešće se koriste vitamin A, E i C, potom vitamini B kompleksa te vitamini D i H (biotin). Neki od nabrojanih vitamina (vitamin H) imaju i izrazito pozitivno djelovanje na kvalitet kose i noktiju.

Prikriveni manjak vitamina
- I pored uglavnom dobrih prehrambenih mogućnosti, do prikrivenog manjka vitamina u organizmu prije svega može doći u slučaju vitamina B i C koji su topivi u vodi. Uzroci mogu biti neodgovarajuća prehrana, probavne smetnje, povećane potrebe zbog preopterećenosti organizma (bolest, trudnoća, dojenje, profesionalni sport i kontakt s ovisničkim otrovima kao što su alkohol i nikotin).
- Prikriveni manjak vitamina (hipovitaminoza) dovodi do nespecifičnih ili odgodjenih zdravstvenih teškoća, a kod potpunog manjka (avitaminoze) vidljivi su akutni specifični simptomi.
- Takvo stanje sprječava se preventivnim uzimanjem vitamina, poboljšava se dodatnim korištenjem multivitaminskih preparata, može biti uzrokovano smanjenim uzimanjem ili povećanim potrebama.

Multivitaminski proizvodi:
Preporučuju se za nadoknadu povećanih potreba za vitaminima i nadoknadu zbog manjkave prehrane. Kod osoba s pomanjkanjem apetita i rekonvalescenata pogodno je korištenje vitaminskih sirupa. U pojedinim slučajevima treba obratiti pažnju na odgovarajuće doziranje potrebnih vitamina. Sadržaj vitamina u vitaminskim proizvodima prema zakonskim preporukama označava se u postocima od preporučene dnevne doze. Preporučena dnevna doza zbog sadržaja vitamina A i D ne smije se prekoračiti.

Vitamin A (retinol):
Provitamin A (beta karoten) je vitamin za zaštitu kože (kod sunčanih opeklina i sl.). Simptomi pomanjkanja mogu se pojaviti kao smetnje u probavi masti. Znakovi su težeg pomanjkanja: noćno sljepilo, povećana osjetljivost (Blenden) na svjetlost. Predoziranje vitaminom A štetno je za zdravlje. Tokom trudnoće i kod pušača uporaba mora biti pod kontrolom doktora, i to kod medicinskih indikacija. Provitamin A (beta karoten) upotrebljava se za tamnjenje kože jer povećava osjetljivost kože na svjetlo.

Vitamin C (askorbinska kiselina):
Vitamin C jača imunološki sistem. Pomanjkanje se može javiti pri povećanim fizičkim i psihičkim potrebama, tokom trudnoće i dojenja te temperaturnih i infekcioznih bolesti. Vidljivi su znakovi težeg pomanjkanja: skorbut, povećana sklonost krvarenjima, sklonost infekcijama. Maksimalna pojednačna doza ne bi smjela biti veća od 200 mg. Preporučuje se uzimanje retard preparata, tj. preparata s polaganim oslobadjanjem C vitamina.

Vitamin E (tokoferol):
Vitamin E podržava liječenje upalnih procesa (npr. reume). Simptomi pomanjkanja nisu vidljivi. Poznat je kao vitamin koji uništava slobodne radikale i podržava liječenje kod bolesti srca i krvotoka te reumatoidnog artritisa.

Vitamin D (kolekaciferol):
Vitamin D služi za sprječavanje osteoporoze. Nastaje djelovanjem sunčeva svjetla na kožu. Deset minuta izlaganja ultraljubičastim (UV) zrakama pokriva dnevnu potrebu. Pomanjkanje je vidljivo kod loših uslova života i nepovoljnih klimatskih uslova. Pomanjkanje tokom rasta dovodi do rahitisa, a kod odraslih do osteoporoze. Preventivno se dojenčadi daje tokom prve godine života. Kod osteoporoze daje se u kombinaciji s kalcijem zbog smanjena odlaganja kalcija u kostima.

Vitamini B skupine:
Vitamini B grupe primjenjuju se kod nespecifičnih kožnih bolesti, neuroloških bolesti i mogućih pojava u trudnoći (npr. ispadanje kose, lomljivi nokti).

B1 (tiamin):
Pomanjkanje je vidljivo kod alkoholičara. Znakovi su: neurološke smetnje, smetnje u aktivnosti srčanog mišića, slabost mišića i gubljenje snage mišića. Kod potpunog pomanjkanja dolazi do bolesti beri-beri. Katkad B1 vitamin može biti uspješan kao zaštita od komaraca.

B2 (riboflavin):
Pomanjkanje se vidi kod kroničnih proljeva i dugotrajnog korištenja antibiotika. Manjak dovodi do oštećenja rubova usana, upale jezika i ekcema kože.

B6 (piridoksin):
Povećane su potrebe u trudnoći, kod hioptireoze i dugotrajne primjene peroralnih kontraceptiva. Manjak je rijetko vidljiv, i to u obliku upale živaca i epileptiformnih grčeva. U nekim je slučajevima djelotvoran kod predmenstrualnih teškoća.

Niacin (nikotinamid, nikotinska kiselina):
Pomanjkanje se javlja kod alkoholičara, bolesnika s hroničnim proljevom ili cirozom jetre. Vidi se u obliku dermatitisa, demencije i proljeva.

Folna kiselina:
Pomanjkanje je moguće kod bolesti probavnog sastava, korištenja oralnih kontraceptiva, sulfonamida, antiepileptika i alkoholizma. Manjak se vidi u smetnjama stvaranja krvi (poremećaji krvne slike), a u trudnoći dovodi do oštećenja ploda. Nadopuna prehrane folnom kiselinom preporučuje se kod žena koje žele zatrudnjeti i kod trudnica kako bi se smanjile mogućnosti rizika oštećenja ploda.

Biotin (vitamin H):
Pomanjkanje je vrlo rijetko vidljivo, i to nakon dugotrajne parenteralne prehrane. Manjak se vidi u oticanju kože i sluznica, mršavljenju, bolovima u mišićima. Dodatno uzimanje preporučuje se kod lomljivih noktiju.

Pantotenska kiselina:
Pomanjkanje je vrlo rijetko vidljivo. Manjak se može videti kao dermatitis, depigmentacija ili malaksalost. Lokalno primijenjen pospješuje zacjeljivanje rana.

Kombinacija vitamina B kompleksa:
Indicirana je kod povećane potrebe za vitaminima ili liječenja manjka vitamina iz B skupine.

Neuro vitamini (B1, B6 i B12):
Indicirani za liječenje bolesti živčanog sastava s neurološkim simptomima.

Kod sumnje na manjak vitamina:
Doktor treba potvrditi dijagnozu (npr. sindrom malapsorpcije, bolesti želuca i probavnog sastava, bolesti zubi, alkoholne i druge ovisnosti, anoreksija na neurotičnoj osnovi, bulimija, anemija ili korištenje laksativa), treba liječiti nespecifične simptome pomanjkanja, treba sprječavati odredjene simptome.

Dodatne napomene:
Osnovna je preporuka uzimanje dovoljnih količina voća i povrća s prirodnim vitaminima.
Preporučljivo je kupovati samo svježe namirnice i izbjegavati njihovo dugotrajnije odlaganje, zagrijavanje i podgrijavanje.
Vitamini topivi u mastima (A, D, E, K) u organizam se unose samo u prisutnosti ulja ili masti u prehrambenim namirnicama.
Sintetički vitamini dobra su osnova prirodnima.

Koliko znamo o vitaminima:
Bilo da ih uzimamo u obliku tableta ili ih u organizam unosimo zdravom prehranom, vitamini su neophodni za zdrav organizam.

Pitanje: Koji vitamin pomaže da vidimo noću?
Odgovor: Vitamin A - Ključan je za dobar vid, naročito po noći, kao i za raspoznavanje boja. Važan je za jačanje imuniteta organizma, a pomaže i pri rastu ćelija kože i izgradnji kostiju. No, nemojte pretjerivati s uzimanjem vitamina A. Uzimanjem prevelikih doza možete uzrokovati glavobolje, gubitak kose pa čak i oštećenje jetre. Vitamin A možete unijeti u organizam u dovoljnim količinama ukoliko jedete meso i povrće bogato beta-karotenom (vaše tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A), kao što su mrkva, pastrnjak i zeleno lisnato povrće.

Pitanje: Koji vitamin daje najbolje rezultate u snižavanju vrijednosti kolesterola u krvi?
Odgovor: Vitamin B3 - U velikim dozama, niacin, poznatiji kao vitamin B3, može pomoći pri smanjenju kolesterola u krvi. Pripazite ipak na količinu koju unosite. Prevelika doza može izazvati probleme poput bolova u trbuhu, "žućkastih" očiju i kožnog osipa.

Pitanje: Koji vitamin pomaže pri zgrušavanju krvi?
Odgovor: Vitamin K - Naziv je dobio prema početnom slovu riječi KOAGULACIJA (zgrušavanje krvi). Neophodan je za normalno zgrušavanje krvi u tijelu. Bolesnicima koji uzimaju lijekove protiv stvaranja krvnih ugrušaka takodjer se preporučuje i uzimanje vitamina K radi sprječavanja eventualnih problema oko povećane sklonosti krvarenju. Špinat, kupus i brokula dobri su izvori vitamina K, a još ga možemo naći u jetri, mesu, žumanjcu, kravljem mlijeku.

Pitanje: Koji vitamini su rastopljivi u vodi?
Odgovor: Vitamini C i B su vitamini rastopljivi u vodi. Zadržavaju se u tijelu kratko vrijeme, a sav višak naše tijelo izbacuje putem mokraće. Prevelike doze nisu toliko opasne kao kod uzimanja vitamina topivih u mastima (A, D, E i K).

Pitanje: Provodeći sunčan dan u šetnji, naše ćemo tijelo opskrbiti...
Odgovor: Vitamin D često nazivamo i "sunčanim vitaminom" jer ga naše tijelo proizvodi kada izlažemo kožu sunčevim zrakama. Petnaestak minuta izlaganja suncu tri puta nedeljno trebalo bi naše tijelo opskrbiti dovoljnim količinama D vitamina. U namernicma ga možemo pronaći u jetri, žumanjcu te mliječnim preradjevinama i žitaricama.

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<