Zanimljivosti iz Svijeta

(Izvor www.blic.co.yu - Luda planeta)

Bicikl - najveći britanski izum:
Britanski list "Tajms" prenosi da je, sudeći prema glasanju organizovanom povodom 150 godina od osnivanja britanskog Zavoda za patente, za najveći britanski izum u poslednjoj četvrtini milenijuma proglašen - bicikl. Dvotočkaš je pobedio ubedljivom većinom - 62 odsto glasova.

Previše umorni za seks:
Bračni parovi u Singapuru previše su umorni da bi vodili ljubav, pokazala je najnovija studija. Anketa u kojoj je ispitano 200 bračnih parova pokazala je da tri od pet parova odnose imaju najviše jednom nedeljno, a 75 odsto kao razlog za to navodi umor. Većina parova misli da je najvažniji osećaj ljubavi, a za njom slede finansijska sigurnost, deca i seks. U gradu bi se moralo rađati 50.000 dece godišnje kako bi se osigurala obnova populacije od 3,4 miliona stanovnika.

Vozio 600 kilometara bez ruku:
U pokušaju da uđe u knjigu bizarnih rekorda, Indijac Šantoš Kumar vozio je 375 milja (oko 600 kilometara) a da rukama nijednom nije dodirnuo volan automobila. Ruku vezanih za sedište, Šantošu je trebalo punih 15 sati za ovaj neobičan poduhvat. Vlasnik draguljarnice iz Kerale, koji se pet godina pripremao za obaranje rekorda, upravljao je volanom, kočnicom i kvačilom isključivo nogama.

Pisoar uticajno umetničko delo:
Predstavnici britanske umetničke scene izabrali su čuveni pisoar Marsela Dišama za "delo koje je imalo najviše uticaja u XX veku", ispred Pikasa, Matisa ili Vorhola. U istraživanju je učestvovalo 500 uticajnih ličnosti u oblasti umetnosti u Velikoj Britaniji među kojima su sami umetnici, kritičari, konzervatori i galeristi.

Penzionerski dom za krave:
Jedan švajcarski farmer imao je pred smrt neuobičajenu poslednju želju - da se njegove dve krave sačuvaju od klanice i da se pošalju u svojevrsni penzionerski dom za krave. Porodica preminulog farmera odlučila je da uz pomoć crkve sakupi prilog kako bi osmogodišnja Maja i njeno četvoromesečno tele Toni ostali u životu.

Koja je tvoja veličina?:
Većina Nemaca koristi kondome pogrešne veličine, objavio je lokalni distributer tih artikala nakon sprovedenog istraživanja u kojem je 2.500 muškaraca bilo zamoljeno da izmere svoj polni organ u erekciji. Kako je on objasnio, muškarci uglavnom kupuju, bilo zbog srama ili taštine, ekstravelike kodome. U istraživanju je ustanovljeno da prosečna veličina penisa u erekciji iznosi 14,7 centimetara, a 40 odsto ispitanika imalo je mere između 12 i 15 centimetara. Samo njih 18 odsto koristi onaj odgovarajuće veličine.

Donjim vešom kupovao glasove:
Neimenovani zimbabveanski političar pokušao je uoči izbora da se dodvori potencijalnim biračima, naročito ženama, deleći im besplatno donje rublje. Deljenje poklona nije neuobičajeno u predizbornim kampanjama širom sveta, pa tako ni u Zimbabveu. Ali ovaj put pokloni su bili pomalo neuobičajeni. Umesto zastavica, majica, olovaka, dosetljivi političar je svojim potencijalnim glasačicama poklanjao donje rublje.

Martini po ceni od 10.000 dolara:
Malo votke, vermuta, par kockica leda i jedna maslina - svima dobro poznati recept, ali ovoga puta po više nego ekskluzivnoj ceni od 10.000 dolara. Upravo po toj ceni u njujorškom hotelu "Algonkvin" nude koktel, doduše malo dopunjen u odnosu na klasičan recept - među kockicama leda krije se dijamant.

Grudi na poklon:
U svom berlinskom ateljeu umetnik Džeri Trezdijak osmislio je neobične poklone kojima devojke za Božić mogu obradovati svoje partnere. Ovaj umetnik u gipsu radi otiske grudi, guze ili celog tela. Izjavio je da njegov rad može biti predivan samo ako je takav i model. Nije se izjasnio da li bi napravio i skulpturu ukoliko se neki mladić odluči da za uspomenu devojci pokloni otisak svog polnog organa.

Pčele napale selo u Indiji:
Kamion koji je na istoku Indije prevozio košnice sa preko milion pčela prevrnuo se, a oslobođeni insekti napali su stanovnike obližnjeg sela, javio je indijski list "Telegraf". Vozač kamiona Bišnu Halder, koji je prevozio 244 košnice sa pčelama, iznenada je izgubio kontrolu nad vozilom u blizini sela Simuldhap. Stanovnici sela kažu da su rojevi pčela zacrneli nebo, spuštajući se ka selu, uz potmulo zujanje.

Mobilni koji cveta:
Istraživači britanskog univerziteta u Vorviku usavršili su prvi ekološki mobilni telefon napravljen od biorazgrađujućeg materijala koji, zasađen u zemlju, može da procveta. Ovo revolucionarno otkriće omogućava rešavanje problema reciklaže mobilnih telefona koji je aktuelan svuda u svetu od kako je došlo do naglog širenja mobilne telefonije, navodi se u saopštenju univerziteta u Vorviku. Ekološki mobilni u posebnoj pregradi sadrži i seme cveta koje će početi da klija tek kada vlasnik odluči da reciklira svoj mobilni telefon i da ga zasadi u zemlju.

Meso kita ponovo na meniju:
Na veliko iznenadjenje ekologa, posle 20 godina zabrane meso kita ponovo će se naći na meniju nekih škola u Japanu kako bi se kulturno nasleđe prenelo mladim generacijama. Učenici škola i koledža u prefekturi Vakajama od januara 2005. godine moći će da jedu meso kita dva puta mesečno.

Prskala učenike suzavcem:
Jedna nastavnica Osnovne škole "Vasil Levski" u Devnji, u Bugarskoj, dobila je otkaz jer je svoje učenike prskala suzavcem. Utvrđeno je da Margarita Georgakijeva, nastavnica engleskog jezika, na svom času učenike petog razreda krajem prošle sedmice poprskala suzavcem, iako pre toga nije imala veće ispade.

O seksu sa maskama:
Na kineskoj državnoj televiziji uskoro počinje emitovanje prve emisije posvećene seksu, o kome će učesnici moći otvoreno da govore, a oni malo stidljiviji pred kamerama moći će da nose maske, piše list "Čajna dejli". Edukativni program u kasnim večernjim satima prenosiće više od 50 lokalnih i gradskih TV kanala.

Kazna od 300 evra za ljubavnu poruku:
Jedan 40-godišnji Italijan kažnjen je sa 300 evra zbog slanja bezazlene ljubavne poruke preko mobilnog telefona, objavila je italijanska štampa. Tekst poruke zbog kojeg je Italijana za uznemiravanje tužila dotična dama glasio je: "Otkad si se pojavila pred mojim očima, samo mislim na tebe", prenela je francuska novinska agencija AFP.

Miš uhvaćen kako krade novac:
Zahvaljujući video-kameri vlasnik jedne prodavnice u Austriji uspeo je da uhvati neobičnog lopova - miša koji ga je potkradao. Bezbedonosna kamera postavljena u radnji u gradu Filahu, na jugozapadu Austrije, pomogla je vlasniku radnje da otkrije ko je krivac za nestanak dve novčanice od 50 evra iz njegove kase. Ispostavilo se da je to miš, kome je ovaj novac bio neophodan kao materijal za gnezdo. Mali glodar uhvaćen je na delu, sa šapicom u kasi, izvestila je austrijska televizija.

Kafa leči ćelavost:
Nemački naučnici otkrili su da kafa može sprečiti opadanje kose, jer kofein deluje na hormone koji prouzrokuju ćelavost. "Mali" problem ipak postoji, jer bi za efikasnu terapiju dnevno trebalo popiti šezdeset do osamdeset šoljica kafe, pa je jedini mogući način da se kosa pere u omiljenom napitku. Oni koji imaju problem zbog manjka dlaka sada uz nalivanje jutarnjim kaficama, neke mogu sipati i po glavi.

>>NAZAD NA VRH<<
>>NAZAD NA ZABAVNIK<<